A Bio-
gazdálkodás

A növények, állatok és a talaj természetes egyensúlya középpontba került, hiszen a talaj termékenységének megóvása a sikeres gazdálkodás alapja. Az ökológiai mezőgazdaság magában foglalja az összes olyan mezőgazdasági rendszert, amely környezeti, szociális, gazdasági szempontból egyaránt fenntartható, és egészséges termékek, élelmiszerek előállítását biztosítja. A természetes folyamatokat hagyja érvényesülni, így a több ezer éves hagyományok újra szerepet kaptak, mint például a vetésforgó, a vegyes ültetés illetve a komposztálás, így lesz egészséges tápanyagban gazdag a termesztett zöldség és gyümölcs.

Napjaink legmagasabb szintű tudásanyaga ötvöződik a természetes biológiai folyamatokkal. Így kerül ki a biogazdálkodásból a szintetikus trágyák és növényvédő mesterséges szerek használata. Az ökológiai mezőgazdaság, vagy biotermesztés, vagy biogazdálkodás fogalmakat, illetve az öko és bio jelzőket szinonim kifejezésekként használják, különböző nyelveken is. A jelentésük a lényeg. Az ökológiai gazdálkodóknak, feldolgozóknak és importőröknek szigorú előírásoknak kell megfelelniük. Az öko-, illetve biotermékeken a „bio”, illetve az „öko” jelző mellett az öko-logó használata is kötelező, mely igazolja a szabályoknak való megfelelést. Ezen szabályozások egységesítésére folyamatos törekvés van.

Az ökológiai gazdálkodással kapcsolatosan bővebben olvashatnak az Európai Bizottság hivatalos információs oldalán:

http://ec.europa.eu/agriculture/organic/home_hu