Eördögh András

Eördögh -Kertész tanya

Eördögh András
ea
6133 Jászszentlászló, Kalmárföld Tanya 57
eordogh@cofa.hu

A kun vezérek egykori szállásterületén, a Kiskunságban 150 ha-on gazdálkodunk. Ökológiai gazdaságunkban 2 ha-os kertészetünkben leveleskelt, csicsókát, fénygyökeret, céklát, 22 ha-os szántóföldünkön lucernát és rozsot termesztünk.

A rozsot hengerszékmalmunkban teljes kiőrlésben megőröljük, aminek lisztjéből kézműves kovászos rozskenyeret sütünk, és száraz tésztát készítünk.

A homoki-, és réti gyepeinken szürke marha gulya, és kunfakó ménes legel, a réti laposokban mangalica konda túr.

„A lovakat tudományos kutatási program keretében tenyésztjük. A tenyésztés célja: egy közepes marmagasságú, 130-145 cm magas, fakó színű, szíjalt hátú, az ősi íjfeszítő népek, a szkíták, a hunok, az avarok, a magyarok, a kunok lovának alkatához és tulajdonságaihoz hasonló lófajta kialakítása, a nagy számban előfordult katona ló tenyésztése. A lovas temetkezések vizsgálata kapcsán igazolódott, hogy az avar és a magyar lovak, gyakorlatilag, a szkíta lovak utódainak tekinthetők. Olyan lófajtát kívánunk kialakítani, amely a búvópatakként felszínre tört és népszerűségében rohamosan növekvő lovas-harcászat, a baranta, a nagytávolságú málhás lovas-utazás, a lovas-íjászat céljára alkalmas, munkában együttműködő, kiegyensúlyozott idegrendszerű, de tartásában kevésbé igényes, alacsony költségek mellett tenyészthető ló. Marmagassága alapján ideális gyerek ló, de felnőttek is kiválóan használhatják a korábban említett célokra.” (Dr. Hecker Walter)

Biokontroll Hungária Nonprofit Kft, Certified Organic Farmer’s Association